Europeana

cases Europeana

Europeana

Search portal

Europeana

Over dit project

Organisatie

Europeana is een search portal die toegang geeft tot het gedigitaliseerde materiaal van circa 1500 musea, bibliotheken, archieven en audiovisuele collecties in 32 Europese landen. De bijdragen zijn afkomstig van zowel befaamde instellingen als de British Library, het Rijksmuseum en het Louvre, als van vele kleinere organisaties in heel Europa.

Voor bibliothecarissen, curatoren, archivarissen en de creatieve industrie biedt Europeana ondersteuning in de vorm van kennisoverdracht, innovatie en advies. Professionals kunnen op pro.europeana.eu samenwerken en kennisdelen in projecten rond de verdere digitalisering van het culturele en wetenschappelijke erfgoed in Europa.

Het beheer van Europeana is in handen van Stichting Europeana, gevestigd in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Europeana wordt mede gefinancierd door de Europese Commissie.

Uitdaging

Europeana's portal voor professionals draait op Liferay Portal Community Edition 5.2.3 en biedt beperkte functionaliteit. De organisatie is op zoek naar een betrouwbare en ervaren partij die de site kan migreren naar Liferay Portal Community Edition 6.0. Deze migratie zal vergezeld gaan van een vernieuwingsslag in de vorm van onder meer een nieuwe portalstructuur en user interface.

De vernieuwde portal moet professionals meer mogelijkheden geven voor kennisdeling en samenwerking binnen projecten (community's). Europeana wil daarbij zo veel mogelijk gebruikmaken van de standaardfunctionaliteit van Liferay Portal.

Oplossing

Componence kan Europeana de kennis en ervaring bieden die nodig is om de vernieuwde site te realiseren. Het Liferay team migreert het bestaande platform naar Liferay Portal Community Edition 6.0 en integreert alle webpagina's voor professionals in één portal met een consistent navigatiesysteem: pro.europeana.eu.

De Liferay experts van Componence dragen zorg voor de implementatie en inrichting van de benodigde portlets, en combineren daarbij de uitgebreide standaardfunctionaliteit van Liferay Portal met verscheidene maatwerkoplossingen. Bijvoorbeeld interactieve breadcrumbnavigatie voor openbare en besloten projecten en een customized webformulier. Op basis van het door Europeana aangeleverde schaalbare design wordt er een nieuwe user interface geïmplementeerd.

Voor de documentenbibliotheek ontwikkelt Componence een maatwerkinterface die documenten toegankelijker maakt door filteren op topic en subtopic, en sorteren op publicatiedatum. Via recent gewijzigde documenten en koppelingen met social media en RSS feeds blijft de gebruiker steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Europeana biedt met pro.europeana.eu een flexibel en overzichtelijk platform dat maximaal beantwoordt aan de eisen en wensen van professionele gebruikers. Zowel informatie als functionaliteit laat zich eenvoudig vinden. Mede daardoor werken er inmiddels meer dan duizend professionals samen in ruim dertig projecten.

Componence ontwikkelt voor Europeana ook een intranet met collaborative workspace voor rolgebaseerde samenwerking binnen community's. De Europeana Libraries site is gemigreerd en geüpgraded.  

OVER LIFERAY PORTAL

Componence realiseerde dit project op basis van Liferay Portal, het gerenommeerde open source enterprise portalplatform voor websites, intranet en extranet. Componence is de eerste Liferay Platinum Partner in Nederland.

Meer over Liferay Portal Vraag een demo aan
Meer over Liferay Portal